GENIE Fysica
GENIE Fysica laat je ook toe om zelf initiatief te nemen en het vak fysica naar je eigen hand te zetten met o.a. actieve onderzoeken, sterke basis kennis en een geïntegreerde STEM-didactiek.
Brede wetenschappelijke kennis
Wat verschijnt er in 2025?
- Vernieuwing GENIE Fysica jaar 4
We koesteren de goede elementen van Quark en Sirius en zetten met GENIE Fysica daarnaast in op een groot aanbod oefeningen en een brede basis aan wetenschappelijke kennis.
In GENIE Fysica bouwen we een gestructureerde leerlijn uit waarbij de leerlingen actief en zelfstandig worden betrokken met o.a. boeiende onderzoeken en een geïntegreerde STEM-didactiek.
Upgrade van de gewaardeerde methodes Sirius & Quark
Veel oefenmogelijkheden met oog voor differentiatie
Aandacht voor wetenschappelijke kennis en boeiende onderzoeken
Geïntegreerde didactiek wetenschappen en STEM
Gemeenschappelijke bouwstenen voor biologie, fysica en chemie
Aan de slag met GENIE Fysica
In jaar 3 kunnen de leerlingen aan de slag met een leerschrift. Een leerschrift is een uitgave waar we theorie bundelen en gestructureerd afwisselen met onderzoeken en opdrachten. In jaar 4 bieden we de optie aan om verder te werken met het leerschrift of je kan kiezen voor een leerboek dat geschikt is voor de 1-, en 2-uursrichtingen. Bij het leerboek bieden we geen werkboek aan. Vanaf graad 3 biedt GENIE Fysica telkens een leerboek aan voor jaar 5 en jaar 6. Het leerschrift en leerboek zijn 2 verschillende uitgaven van GENIE Fysica, maar volgen eenzelfde didactische structuur. Afhankelijk van de uitgave zal elk onderdeel anders uitgewerkt zijn. Hieronder geven we je een overzicht hoe een thema in GENIE Fysica is opgebouwd.bouwd.
Fysica van jaar 3 tot en met 6
GENIE wil de leerlingen voorbereiden op en ondersteunen in het zelfstandig verwerken van de leerstof. Er is een duidelijke leerlijn van jaar 3 tot jaar 6. We begeleiden hierbij jouw leerlingen naar het werken met een leerboek in de derde graad. GENIE Fysica maakt deel uit van de wetenschapsreeks GENIE. De reeks biedt een volledig aanbod met aparte uitgaven biologie, fysica, chemie of natuurwetenschappen in de doorstroomfinaliteit, op maat van de verschillende netten. De GENIE-reeks bouwt verder op de leerlijn wetenschappen in jaar 2 van de methode WONDER.
Doe je voordeel met de GENIE-reeks |
GENIE biedt korting aan voor scholen die voor alle wetenschappen kiezen om met GENIE lesgeven in de doorstroomfinaliteit. Zowel in graad 2 als graad 3 kun je een voordeelpakket bestellen en korting ontvangen op je Comfort Pack. Meer info hierover vind je bij je educatief adviseur.
|
.
Graad 2
Graad 3
GENIE Fysica graad 2
In jaar 3 kunnen de leerlingen aan de slag met een leerschrift, een uitgave waar we theorie bundelen en gestructureerd afwisselen met onderzoeken en opdrachten. In jaar 4 bieden we de optie aan om verder te werken met het leerschrift of te kiezen voor een leerboek (1u en 2u).
Nieuwe minimumdoelen graad 2
In 2024 herwerkten we jaar 3 van GENIE Fysica, op maat van de nieuwe minimumdoelen. In 2025 herwerken we jaar 4 van GENIE Fysica. We passen de leerschriften en leerboeken aan op basis van jullie feedback, zodat we de huidige thema’s nog verder optimaliseren. Het gekende concept en didactiek blijven uiteraard ongewijzigd.
Vernieuwd in 2024:
GENIE Fysica & GENIE Fysica GO! 4.1 (leerschrift)
GENIE Fysica & GENIE Fysica GO! 4.2 (leerschrift)
GENIE Fysica & GENIE Fysica GO! 4 (leerboek)
GENIE Fysica 4.3 (leerschrift) wordt niet vernieuwd
GENIE Fysica graad 3
GENIE Fysica zet in op een de duidelijke structuur met daarnaast in op een groot aanbod oefeningen en een brede basis aan wetenschappelijke kennis. Het onlineleerplatform iDiddit bij GENIE Fysica 5 en 6 laat je ook toe om zelf initiatief te nemen en het vak fysica naar je hand te zetten met o.a. boeiende onderzoeken en een geïntegreerde STEM-didactiek.
In het online thema moderne fysica maken leerlingen kennis met de mijlpalen in de moderne fysica. Aan de hand van grote ontdekkingen en belangrijke onderzoekers kaderen we het ontstaan van de moderne fysica. Vervolgens gaan we op 3 disciplines van de moderne fysica dieper in. We zetten hierbij sterk in op zelf ontdekkend leren en motiveren onze leerlingen met video’s waarin experten de abstracte kennis toegankelijk maken. (Vanaf februari 2025 op iDiddit).
Moderne fysica: een beetje geschiedenis
Inleiding tot de kwantumfysica
Inleiding tot de deeltjesfysica
Inleiding tot de relativiteitstheorie
Hybride leren
GENIE Fysica is een methode die jou toelaat om digitaal en hybride leren te implementeren in je klassen. We zetten de stap naar een geïntegreerde methode waarbij papier en digitaal naast elkaar staan.
Je kunt nog steeds aan de slag op papier met de leerschriften of leerboeken. Daarnaast hebben we weloverwogen keuzes gemaakt om bepaalde onderdelen (ook of exclusief) digitaal aan te bieden. Zo heb jij als leerkracht de keuze hoe digitaal je aan de slag wil en met welke onderdelen van de les je digitaal wil werken.
In de 2de graad kun je GENIE Fysica vinden op het digitaal leerplatform diddit. In de 3de graad zul je alle functionaliteiten kunnen inzetten van het nieuwe onlineleerplatform iDiddit. Hieronder geven we je graag een overzicht van welk jaar je op welk platform kunt terugvinden.
GENIE Fysica 3&4: diddit
GENIE Fysica 5&6: iDiddit
Geïntegreerde STEM-aanpak
STEM-didactiek brengt leerlingen wetenschappelijke, technische en wiskundige inzichten, concepten en praktijken bij die zij kunnen gebruiken om complexe vragen en levensechte problemen op te lossen. Als wiskunde, wetenschappen en technologie samenhangend worden aangebracht met een eigen geïntegreerde didactiek, versterkt het ene vak het andere. Met GENIE ondersteunen we je hierin met als doel jongeren enthousiast én STEM-bekwaam te maken.
Met de reeks GENIE Fysica werk je tweeledig aan de STEM-doelen:
In de uitgave: we behandelen de STEM-doelen geïntegreerd met domeinspecifieke doelen.
Online: extra STEM-projecten voor elke graad i.s.m. Bart Hyskens
GENIE Nieuws
Volg je ook graag de actualiteit over wetenschap? En wil je dit graag vertalen naar je klascontext? Neem dan zeker eens een kijkje naar de video’s van GENIE Nieuws. Verschillende keren per jaar nemen we de wetenschappelijke actualiteit onder de loep. Aan de hand van een video zoomen we in op interessant nieuws en linken we dit aan lesinhouden waarmee de leerlingen in de klas aan de slag gaan.
Ben je gebruiker van GENIE Fysica, Chemie, Biologie of Natuurwetenschappen? Dan kun je in diddit bij het tabblad ‘Materiaal’ een nieuwe rubriek ‘GENIE Nieuws’ vinden met extra lesinformatie en verwerkingsopdrachten.
Ontdek onze andere methodes
Neem contact op met jouw educatief adviseur.
Onze educatief adviseurs helpen je graag verder!